Katılımcı Bütçe
Toplumcu Demokratik Belediyecilik anlayışıyla, zamanla değişen toplumsal ve bireysel ihtiyaçlara en uygun yanıtları vermenin bir aracı da Katılımcı Bütçe.
Katılımcı Bütçe, belediye bütçesinin harcama kalemlerine mahalle temelli olarak aktif vatandaş katılımıyla karar verilmesi ilkesine dayanan, birlikte yönetim anlayışını benimseyen, toplumcu ve katılımcı bir anlayış.
Katılımcı Bütçe, bir sonraki yılın belediye bütçesinin, zorunlu giderler dışında kalan faaliyet bütçesinin bir kısmının, mahalleler ve ilçede, komşular, STK’lar ve diğer yerel paydaşlarla tartışılarak bütçenin yapılması. Bütçelemenin temel süreçlerinde doğrudan demokrasinin pratikte hayata geçmesi.
Katılımcı bütçe, vatandaşları mahallede yaşayan, ev sahibi, kiracı, esnaf, çalışan, seçmen, vergi mükellefi sıfatları dışında aktif yurttaş olan komşuların, bütçe hazırlama sürecinde belediye yöneticileriyle bir araya gelerek karar alma sürecine katılmalarını sağlayan bir yöntem. Aktif vatandaşların, gerek belediyenin faaliyet ve yatırım bütçesine önerilerini sunma gerekse yatırım ve yeni proje teklifi geliştirme, ardından müzakere ve açık oylama yoluyla hangi faaliyet ve projelerin finanse edilmesi ve uygulanması gerektiğini seçmelerini sağlayan katılımcı bir uygulama.
Şişli’de Benim BÜTÇEM adıyla iki yıldır uygulanan Katılımcı Bütçe, dünyadaki yaklaşık 6 bin uyulamadan sadece biri... Farklı hedefler ve yöntemlerle uygulanan Katılımcı Bütçe uygulamaları arasında, Benim BÜTÇEM, mahalle ölçekli ve aktif vatandaş temelli olarak doğrudan demokrasi mekanizmalarıyla hayata geçiriliyor.
Mahalle toplantıları ve dijital katılımla doğrudan aktif vatandaşlar tarafından belirlenen mahalle ve ilçe geneli öncelikler, yine aktif vatandaşların seçtikleri Mahalle Bütçe Komiteleri ve Şişli Bütçe Konseyi tarafından izlenip, denetleniyor.